Jun 8, 2014

Filler Çapraz Gider | Altay Öktem

Kitabın Adı: Filler Çapraz Gider
Yazar: Altay Öktem
Sayfa Sayısı: 125
Yayınevi: Yitik Ülke Yayınları (2014)
Değerlendirmem: %90 - Harikulade
Ben bu kitabı okurken...: ... "Aaa, o kitap satrançla mı ilgili?" diye soranlar oldu.

NEDEN BU KİTAP?
En sevdiğim yayınevlerinden biri olan Yitik Ülke Yayınları'ndan bu kitap epeyce uzun bir süre önce yorumlamam için gelmişti. Ha bugün ha yarın derken bekledi durdu zavallı kitap rafta birkaç ay. Instagramda Neslihan ve Arzu'nun bu kitabı okuduğunu görünce gaza gelip hemen katıldım aralarına ve bir çırpıda okuyuverdim.

KONUSU:
Bu kısa romanı tariflemek kolay değil. Bu nedenle uğraşmayacağım. Sadece tüm erkek karakterlerin isimleri Kerim, tüm kadın karakterlerin isimleri Leman. Bu ilginizi çektiyse kitap da emin olun ilginizi çekecek.

DEĞERLENDİRMEM:
Bir kitap neden yazılıp yayınlandıktan sonra tekrar bir daha basılmaz? Büyük ihtimalle yapılan ilk baskıları talep görmemiştir. Tamamı satılamamıştır. Yazara, yazım tarzına ilgi yoktur veya kitap düzgün pazarlanamamıştır. Filler Çapraz Gider öyle bir kitap. Yani bir kez yayınlanıp da bir daha yayınlanmayanlardan. Nedenini bilemiyoruz ama bu kitap 2001 yılında Stüdyoimge Yayınları'ndan çıkmış ve bir daha da yeni baskısı olmamış. Oysa ki çok güzel, çok farklı bir kitap.

İçinde bir sürü Kerim'in ve bir sürü Leman'ın olduğu, bu Kerimlerin ve Lemanların türlü türlü şekillerde birbirleriyle bağlandığı ama aslında her birinin birbirinden tamamen bağımsız olduğu, belki karışık ama bir o kadar da yalın bir kısa roman Filler Çapraz Gider. Kurgunun ilerleyişinin ve karakter derinliğinin böylesine kısa bir romanda bu kadar derinleşebilmesi ise oldukça şaşırtıcı. Ha roman demişken, bu öylesine bir kısa roman ki içinde ayrıca öykü ve tiyatro da var. Halen ilginizi çekemedim mi? Bir de küçük bir alıntı paylaşayım o halde. Yine de merak uyandıramadıysam sizlerde, "elimden gelen bu" demekten öte diyebileceğim bir şey yok. Keyifli pazarlar :)

"... Zaman, Tanrı gibi bir şeydi. Hangi olaydan geriye ne kalacağını, içindeki sevincin, coşkunun, acının, hayal kırıklığının ne ölçüde geleceğe taşınacağını belirliyordu. Tanrı gibi bir şey değil, Tanrı'nın ta kendisiydi." (Sayfa 28)

No comments :

Post a Comment